Her på siden kan du hente lidt inspiration, hvis morgenkaffen skal tilberedes på en lidt anden måde end sædvanligt
– God fornøjelse –
Espresso
Espresso er det italienske ord for kaffe, eller som italienerne siger “caffé espresso”, hvilket groft oversat betyder “kaffe under tryk”, da kaffen brygges i en espressomaskine. Espresso indgår i en lang række af kaffe opskrifter som en slags ”basis kaffe”. Espresso adskiller sig fra almindelig kaffe ved at være væsentligt mere koncentreret, både i smag og konsistens.
Espresso laves oftest på arabica bønner der er ristet mørkere end almindelig kaffe, samt malet lidt finere. Endvidere er espresso kendetegnet ved at have et fint lag af gyldent skum på toppen. Dette lag kaldes for “crema”.
Den oprindelige opskrift dikterer nøjagtig 7 gram kaffe til 0.025 ltr vand. Vandet presses igennem ved 9 bar og en temperatur mellem 87 og 93 grader celsius.
Espresso Macchiato
En espresso toppet med lidt varmt mælkeskum, navnet Machiato betyder “spættet”
Espresso Romano
Espresso Romano er en espresso serveret med et twist af citronskræl. Italienerne insisterer på, at tilføjelsen af citron ikke er italiensk, men ikke desto mindre stammer navnet fra Italien.
Caffé Mocha
En espresso med skummet mælk, tilsat lidt chokoladesirup eller varm chokolade. Serveres med steamet mælk eller flødeskum på toppen.
Caffè Latte
Caffè latte stammer også fra italien, de kalder den også Espresso Latte, og er en af de mest populære kaffedrikke på diverse caféer. Caffe latte består af 1/3 Espresso og 2/3 varmet mælk.
Cappuccino
En cappuccino er en italiensk kaffedrik, der laves af 1/3 espresso, 1/3 varmet mælk, 1/3 steamet mælk (tyk mælkeskum) og et drys kakao på toppen. Espresso i bunden, derpå den varme mælk, og så steamet mælk til sidst. Kan derefter pyntes med et drys af kakao, kanel eller muskatnød. Den ægte Cappuccino kan ved en særlig lejlighed også serveres med fløde, men altid med mælkeskum på toppen. Serveres typisk med rørsukker for dem der har en sød tand.
Caffè macchiato
Caffè macchiato er blåt en ½ esepresso og ½ steamet mælk (mælkeskum)
Cortado
cortado er en drik, der består af espresso med en lille smule varmet mælk, serveret så espressoens “crema” stadig ligger hel på toppen af drikken. Drikken er populær i Spanien og Portugal såvel som i Latinamerika.
Caffè corretto
Caffè corretto, er endnu en italiensk drik, som består af en espresso tilsat spiritus, det kan f.eks. være den Italiensk brændevin grappa eller en likør. I Danmark kalder vi det en kaffepunch. En populær måde at blande den på er at lægge en mønt i bunden af en kaffekop, og hælde kaffe i, indtil mønten ikke længere kan ses. Dernæst hælder man snaps i, indtil mønten igen kan ses gennem den fortyndede kaffe. Bemærk at det giver en meget stærk drik så lad bilen stå efter sådan en kop ”kaffe”.
Café au Lait
I Frankrig laves Café au Lait ved at hælde varm mælk i en kop almindelig filterkaffe. Café au Lait laves herhjemme ved at hælde steamet mælk i en espresso, hvilket nærmere er en Caffè latte (altså langt fra originalen).
Caffé Cioccolato
Espresso, Mælk, Piskefløde og ca. 25 gram mørk chokolade skal der bruges til denne herlige drik. Mælken steames og varmes til ca. 65 grader. Mælken hældes op i et glas (gerne forvarmet) og chokoladen kommes i så den smelter under omrøring. Bryg espressoen heri. Flødeskummet kommes nu oven på og pyntes med revet chokolade.